Publikuss

A diákok már rég bemutattak a büfés néninek

2017. augusztus 21. 15:08 - Publikus Team

Tiltakozásul nem az iskola büfében, hanem a közeli boltban vásároltak

Még párat alszunk és eljön a szeptemberi iskolakezdés! A legújabb tolltarót és a szaggatott farmert kisírta magának már a gyerek? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületétől egy kampányt lehetett hallani, hogy az iskolai büféket egészséges kínálatra kötelezik. Publikuss Lenke néninek, a 12 osztályos iskola büfésének is első hallásra szimpatikus volt ezen törekvés, mindaddig, míg elgondolkodott, hogy mi is a szörnyű valóság. Egy este leült, átgondolta és azóta mély depresszióban várja az iskolakezdést. Nézzük meg, hogy valójában miért?

01_tanevnyito.jpg
(forrás: Nemzeti tanévnyitó, fotó: Huszti István)

18 éve vezeti az iskola büféjét, szeretik a gyerekek, tanárok oda vannak érte. Iskola vezetősége is elégedett a kínálattal, mivel soha nem volt kapható chips, energiaital, cola és csokoládé is csak megfelelő arányban volt kihelyezve. Lenke néni otthon kóstolt bele évekkel ezelőtt az egészséges táplálkozás mély rejtelmeibe, mivel megromlott egészsége megkívánta, hogy váltson a körömpörköltről. A teljes kiőrlésű zsemlétől hosszú időn keresztül egészen eljutott a chia magokig. Igazán jobban szereti ma is az Erzsébet kenyeret és a kirántott húst, de az ésszerűség felülírta az ízlelőbimbók által küldött negatív üzeneteket.

02_koromporkolt.jpg
(forrás: recept-kereso.eu)

Elhatározta, hogy unokáit is ráveszi a trendi étkezésre, párhuzamosan pedig a kis büféjében is bevezeti fokozatosan ezeket az ételeket, nassolni valókat. Unokáját csak nem tudta meggyőzni, hogy a büfék részére kiadott korszerű táplálkozási iránymutató alapján a halkonzervből készült korpás szendvics és egy natúr müzli szelet mennyire menő dolog. A büféjében újdonságként kínált baromfi májkrémes, mustáros rozsos kiflit, vegyes salátát hamis majonézzel, aszalt gyümölcsöket a kis pohárban hónapokon keresztül hordta haza vacsora gyanánt, mert a gyerekek rá sem néztek. (Az erre vonatkozó ajánlás ITT megtekinthető). Lenke néni kitartó volt, nem akart tágítani, de a maradékot nem hajította a kukába és még jobban megromlott az egészsége, mivel igencsak meghízott. Ha ezt az ajánlást anno szakdolgozatként adta volna be, megbukik, mert pl. kockasajtban rengeteg a zsír, aszalt gyümölcsben sokszor több cukor van, mint egy édességben, egy májas konzerv nem kevés tartósítószert tartalmaz, a rostos gyümölcslevek vagy a lekvárok extra magas cukortartalmáról nem is beszélve.

03_egeszseges_alapanyagok.jpg
(forrás: Arageek)

Közben bosszantotta, hogy az iskolából tilos a gyerekeknek tanítási időben kijárniuk, mégis látta a kezükben a csomagolt szendvicseket, csokit, mártott müzli szeletet. Utána járt és ledöbbentette, hogy mik a tények. Az iskola vagánya az energiaitalt otthonról nyúlta, a rántott húsos szendvics és a csoki a közeli nagyáruházból került elő. Pedig már kezdte bosszantani, hogy megint a konkurencia keze, a közeli kis bolt van benne a dologban. De nem. Nem, mert az önkormányzat érthetetlen módon építési és működési engedélyt adott ki a bolt melletti szupermarketnek és mióta megnyitott, oda járnak reggel a gyerekek vásárolni, a bolt pedig tönkre ment. Ha pedig nem engedik ki őket, eldugják a krétákat és persze a matek tanár kiküldi őket venni és már meg is oldódott a dolgozat előtti csoki vásárlás is, ami még orvosilag is alátámasztott.

04_egeszsegtelen.jpg
(forrás: English Stackexchange)

Lenke néni teljesen maga alatt van, mivel szerette volna az egészséges táplálkozását kiterjeszteni a gyerekekre, de majdnem tönkre ment benne. Nyáron ugye ő már nem dolgozik, abból él, amit a tanév alatt kitermelt. Augusztus végén pedig ott áll, hogy remegve várja a Rétvári Bence által beharangozott új szerződést, miszerint csak ezen ajánlás alapján történő kínálattal nyitható üzlet az iskolákban. Elgondolkodott azon is, hogy a lánya rengeteg mindent a szülői szeretet által megengedett az unokáinak és ezen ő már nem tud változtatni. Miért nem létezik olyan szervezet, ami már családi szinten elkezdi átnevelni a mostani leendő szülőket a korszerű táplálkozásra, hogy a gyerekeik talán egészségesebben élnek majd. A mostani gyerekeket, akik már megszokták az ízletes ennivalót, egy villámkampánnyal nem lehet már átállítani. Ehhez nagyon sok pénz és nagyon sok év kell. Jól hangzana, ha ilyen egyszerű lenne a megoldás, de Lenke néni ebbe már tönkre ment és az alkalmazottját, aki a barátnője volt, már el kellett bocsátania.

05_csalodottsag.jpg
(forrás: Gardens of Stone)

Publikuss akkor, hogy az Emmi-nek és a Ficsak-nak egy társadalmilag igencsak hasznos törekvése lenne, csak a gyakorlatban már évekkel ezelőtt megbukott?! Jelenlegi formájában a hazai kisvállalkozásokat tenné tönkre, a gyerekek pedig ugyanazt vennék meg, mint régen, csak máshol…

A cikk folytatódik, mivel várjuk a fent említettek véleményét. Addig is kedves büfések, szervezetek, igazgatók és kormányunk álljatok össze egy ténylegesen eredményes és egészségtudatos táplálkozási jövőkép összeállítására! Hajrá!

Köszönjük azon büfék megjegyzéseit, akik az idei tanévben már nem nyitnak ki ilyen feltételekkel, viszont azon vállalkozó kedvűeket keressük, akik a fent említett Ajánlás alapján vállalnának üzemeltetést!

Mindenkit megkérünk, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavakat nélkülözze, hogy posztolhatóak legyenek, mert hiába ömlenek az iszonyatosan jó hozzászólások, mindennek megvan a határa!

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publikuss.blog.hu/api/trackback/id/tr9112769392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.08.22. 08:13:14

Szvsz azt, hogy ma táplálkozással és életmóddal próbáljuk meg megelőzni a betegségeket úgy 100 év múlva kb. úgy fogja majd nézni az emberiség, mint a rómaiakat akik higannyal gyógyították a székrekedést.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 08:27:58

@midnightcoder2: ez azért elég meredek?! Télen nyalj el 3 gombóc fagyit, utána megtörlöd a szádat a BKV kapaszkodó után, garantáltan torokgyulladásod lesz. Igyál meg egy kávét tejszínhabbal vérvétel előtt, rögtön utána megugrik min. a triglicerid szinted, ami hosszú távon nem olyan előnyös. Az is értelmezhetetlen, h egy 10 évesnek miért kell a vérnyomásást megemelni egy energiaitallal?! A büfékben alapból nem lenne szabadna kapni chipset, energiaitalt, stb. - ezt már évek óta alkalmazzák. De pl. a csokoládénál vagy szendvicseknél a mértékletesség és a következetesség a lényeg, azt pedig jogszabállyal sem tudja a büfés néni szabályozni, csak ha jó érzésű és nem adja neki a pl. 4. cukros műzli szeletet.

telkoe 2017.08.22. 12:07:49

Ha pedig nem engedik ki őket, eldugják a krétákat és persze a matek tanár kiküldi őket venni

Ez így szokott lenni, a indexes civilblogger zsúrpubi rajta tartja kezét a társadalom érverésén.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 12:11:56

@telkoe: Köszönjük dicsérő szavaid! :) Naivitás, hogy a gyerek ne tudná átverni a felnőtteket...

John Doe3 2017.08.22. 12:13:44

Aki azt állítja, hogy "egy májas konzerv nem kevés tartósítószert tartalmaz," annak annyira fogalma nincs az egészről, hogy egy szavát sem szabad elhinni. Merthogy a konzervet a hőkezelés tartósítja.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 12:18:38

@John Doe3: Érdemes utána nézni dolgoknak! Szívesen olvasnék Tőled egy ellencikket, ami szakmailag alátámasztja ezen állításod, úgy látom, hogy nem jelent meg egy cikked sem... pl. Nátrium-nitrit a kulcsszó, érdemes ráfordítanod Neked is egy kis időt egy hozzászólás előtt. Egy ilyen cikk összeállítása hónapokon keresztül tart, hogy kifogástalan legyen. Ennek ellenére minden kommentet olvasunk és utánanézünk a valóságának, ha kell javítunk.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.22. 12:19:29

Ha jól értem azt javaslod, a szupermarketeket is be kell zárni, vagy ki kell belezni a kólát és csokit azokból.

A másik eset, hogy mivel úgyis egészségtelenül esznek, adjunk nekik minden szart a suliban is a büfében, amit csak megkívánnak ?

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 12:26:43

@Ballib cenzúrázók réme 25: Szupermarket bezárás félreértés. Önkormányzatok részéről nem érthető, hogy egy házszám alatt 3 Abc is van. Szupermarket értelemszerűen tönkreteszi a kisboltot a jobb áraival és a szélesebb kínálatával. Ennyi van ebben, nem több.
Következetesség és mértékletesség és a büfések lelkiismerete a lényeges iskola büfé egészsége szempontjából. Csak olyan büfés állítható oda, aki pl. Sanyikának minden nap a szendvicspénzét nem engedi elkölteni chipsre és rossz minőségű, olcsó cukorkára. Egy iskolabüfének elsődlegesen nem szabad csak gazdasági szempontok alapján működni. Az ált. iskolai büfékből a nagyon nem gyerekeknek való ételek, italok már rég kikerültek.

Serivor 2017.08.22. 12:27:20

Azok az egészségesnek mondott kaják... Valójában tiszta szénhidrát az egész!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.08.22. 12:29:07

"Közben bosszantotta, hogy az iskolából tilos a gyerekeknek tanítási időben kijárniuk, mégis látta a kezükben a csomagolt szendvicseket, csokit, mártott müzli szeletet. Utána járt és ledöbbentette, hogy mik a tények. Az iskola vagánya az energiaitalt otthonról nyúlta, a rántott húsos szendvics és a csoki a közeli nagyáruházból került elő."

A gyerekek felfedezték az agorizmust :) hu.wikipedia.org/wiki/Piaci_anarchizmus#Agorizmus

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 12:37:12

@stoic79: energiaital soha nem volt a büféjében, rántott húsos szendvics helyett senkinek nem kellett a halas szendvics, annak ellenére változtatott, hogy csirkemellből készítette. Natúr müzli sem a kisgyereknek, sem a gimiseknek nem kell! Lényeg, hogy amit megvettek a boltban, azt nála is megvehették volna. A szabad piac pedig mindig is jelen volt a fejében, mert tudta, hogy évekkel ezelőtt is iskola előtt bevásárolnak egyes gyerekek máshol. Nem irigy volt ilyenkor, hanem egészséges újdonsággal próbálta csalogatni a gyerekeket, amikor a tönk szélén állva látta, hogy a bevétele a szupermarketbe vándorol.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.08.22. 12:37:37

"Pedig már kezdte bosszantani, hogy megint a konkurencia keze, a közeli kis bolt van benne a dologban. De nem. Nem, mert az önkormányzat érthetetlen módon építési és működési engedélyt adott ki a bolt melletti szupermarketnek és mióta megnyitott, oda járnak reggel a gyerekek vásárolni, a bolt pedig tönkre ment."

Ki gondolta volna, hogy (megint) egy állami szabályozás miatt megy tönkre egy vállalkozás?

Peetee 2017.08.22. 12:38:13

Nagyon sok helyen azzal kellene foglalkozni, hogy egyen valamit a gyerek...nem azzal, hogy mit, hanem hogy a kínzó éhségét csillapítsák. A semminél a vajaskenyér / zsírosdeszka / müzliszelet is jobb...sokkal jobb.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 12:39:39

Sajnos még van olyan eset, hogy elájul a gyerek az éhségtől... De az egy másik, hosszabb cikk!

Thomas Dantes 2017.08.22. 12:44:17

Komolyan már. Persze, fontos az egészséges életmód, de mi lesz a vége? Majd a végén törvényt hoznak ,hogy 18 év alattiaknak tilos a csoki, a chips? Meddig jutunk el hülyeségben?
A gyerekek szeretik az ilyen dolgokat. Édesség, cukros üdítő. Stb. A szülő feladata, hogy úgy nevelje a gyereket, hogy ne csak chipset akarjon zabálni. Nem a kormánynak, nem az önkormányzatnak, nem a büfének.
Hogy a Stallone filmet idézzem: Szarni lehet?

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 12:51:59

@Thomas Dantes: utolsó mondatodba azért egy *-ot raktam volna bele... De itt úgy néz ki, hogy mindent lehet?! :D Pont ezt vallom, hogy ne a legegyszerűbbnek tűnő, eleve bukásra ítélt verziót válasszuk - szerződéssel fenyegetjük a büféseket vagy törvényt szavazunk meg. Hanem nagyon sok energiát, időt és pénzt bele kell rakni családi nevelés szintjén, hogy a gyerek a túlcukrozott, hidrogénezett zsírsavakkal telenyomott dolgokat ne szeresse meg. Ez még az iskola előtt eldől! Amikor z iskola büfé ablakánál áll, akkor már minden eldőlt!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.08.22. 13:38:44

Cseppben a tender. Az egész népegészségügy romokban. Ez a büfétörvény csak egy béna pótcselekvés. Ízlést lehet terelni, néha kell is, de ha valami drágább vagy rosszabb lesz mint a korábbi, akkor azt úgysem fogják megvenni addig, amíg akár csak egyetlen független kínálatot adó bolt üzemelni fog a környéken.

Lady Ann 2017.08.22. 14:06:53

@Thomas Dantes: Igen, a szülőnek kell (kéne) nevelni a gyereket, nem a büfés néninek.
Vagy más szempontból: ha otthon egészségesen, kiegyensúlyozottan eszik, akkor napközben nem tragédia, ha csokit/kólát stb. fogyaszt.

Anno én azért ettem csokit/péksütit az iskolában, mert ehetetlen volt a menzakaja. Erre lett megoldás? Nem? Miért nem?

hillman. 2017.08.22. 15:51:45

Csak bámulok hova fejlödik az iskola.
Az iskolámban még nem volt büfé, igy gondok sem voltak vele.
Akkoriban gyerek az iskolát nem hagyhatta el tanitási idöben csak felnött kisérettel.
S ha eltünt a kréta akkor diktált a tanár és nem irt a táblára. Ora végén ellenörzött és osztályozott; ezért nem tünt el a kréta. (vagy ennyi eszük sincs a mai tanároknak, vagy ezt sem tehetik meg. passz)

Aki éhes a szart is megeszi aki meg nem az vállogat, tulsulyos a fél ország. Egyen otthon reggel és birni fogja délutánig. 3napig gond nélkül birja bárki, minek büfé az iskolába? Üzletileg vagy egészségügyileg indokolt.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 16:04:18

@hillman.: Légy szíves bizonyos szavakat mellőzzünk! Alsósokról, felsősökről, gimnazistákról és középsulisokról is szó van. Alsóban értelemszerűen kíséret nélkül nem igazán ildomos kimenni! Felsősök ne tudnák átverni a portás bácsit?! Neeee?! Ha tényleg nem megy az az út, akkor úgyis kitalálnak vmit, h milyen engedéllyel mehetnek ki!
Másrészről az igaz, h rengeteg olyan szegény család van, ahol egyáltalán az étkezés problémát jelent anyagilag! Kovács Lázár egészséges ételeiről még filozofálni sem tudnak!
Iskolai büfé igenis indokolt, rengeteg kis gyereket étel nélkül engednek el otthonról és old meg! Szegényeknek kéznél kell lenni egy megoldásnak. Nekem is volt jómódú osztálytársam, akit nap mint nap egy csomag keksszel küldtek el egész napra. 7-es koráig alultáplált és kisnövésű volt, beavatkozott a védőnő és évek múlva magasabb lett és nagyobb darab, mint én!

lucernaböde 2017.08.22. 16:14:31

@John Doe3: Az előbb kimentem a kamrába és megnéztem, hogy mi van a konzervekben. Az első három dobozon ott virított a nátrium-nitrit. Az pedig tartósítószer. A füstölt sprotniban nem volt, mert azt a füstölés, a só és az olaj együttesen tartósítja. De a füstölt sprotni nem büfé-kompatibilis.

tulpon 2017.08.22. 17:23:43

Nálunk egyszerű volt a dolog, minden szart árultak a büfében, viszont pénzünk nem volt rá hogy megvegyük.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 17:28:03

@tulpon: A nem pénzéhes büfések a ténylegesen káros ételeket, italokat már nem árulják. 1-2 büfés még mindig van, akinek a gazdasági szempont az 1. és 5. és 10. helyen is áll. Na őket kell kiszűrni! Ők eladják a 3. csomag rágót is a ugyan annak a gyereknek aznap.

midnightcoder2 2017.08.22. 19:48:45

@hillman.: Szar lehetett koncentrációs táborban felnőni. Az én időmben (úgy 40 éve voltam általános iskolás) kb. oda mehetett a gyerek (legalábbis a felső tagozatos) ahová akart. A napközi fakultatív volt. A korszerű táplálkozást szerencsére hírből sem ismertük, mégsem nagyon volt köztünk különösebben elhízott, nem úgy mint ma. Ja, és nemigen volt SNI-s, diszlexiás, és még a leghülyébbek is tudtak írni és olvasni, ha mást nem is nagyon.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.08.22. 22:28:46

@midnightcoder2: Hát, van aki inkább a távgyógyításban, meg a homeopátiában hisz.. Te is közéjük tartozol?

a nemzet fogatlan provokátora 2017.08.22. 22:30:05

@midnightcoder2: Biztos bagózni is lehetett nálatok a mini felnőtteknek.. Ha a szabad mozgás nem korlátozható, akkor a bagózás milyen alapon? Órákra kötelező bejárni?? Micsodaaaa? Fasssizmus !

a nemzet fogatlan provokátora 2017.08.22. 22:45:09

@Publikus Team: A tanulók mozgását lyukasórák és szünetek idején márcsak a pedofilok és a drogdílerek miatt is kontrollálni, korlátozni kell. Miért lenne természetes, hogy engedély nélkül ki-be mászkálhat?

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.08.22. 22:49:49

@a nemzet fogatlan provokátora: Nem erről volt szó. Tudomásunk szerint az ált. Iskolákat és a középiskolákat sem lehet tanítási időben engedély nélkül elhagyni. Nagyrészt ezt portával tudják is ellenőrizni.

bandika57 2017.08.23. 07:06:38

@a nemzet fogatlan provokátora: A '70-es években bizony lehetett szülői engedéllyel dohányozni a középiskolában. Nekem is volt. Alkohol és cigaretta nem volt a büfében, de minden más igen.

bandika57 2017.08.23. 07:07:30

@Publikus Team: Ez egy nagyon régi szabály. Oka, hogy az iskola visel minden felelősséget a tanulókért.
Magyarul, a kölök ne rohangáljon az utcán, mert elüti az autó :-)